Restauratie

U kunt bij ons terecht voor het laten wassen van oude etsen en gravures en het laten schoonmaken, repareren en conserveren van kunstwerken op doek, papier, en lijsten en ornamenten. 

Wassen van etsen en gravures

Wij zijn gespecialiseerd in het wassen van aangetaste (verzuurde) etsen en gravures. Het passe-partout en karton wat vroeger gebruikt werd, was nooit zuurvrij en dit had destructieve invloed op het etspapier. Een ets is bijvoorbeeld ingelijst (geweest) tegen een achtergrond van niet zuurvrij karton of de marges van de ets zijn afgedekt (geweest) met een zuurhoudend passe-partout waarbij verkleuring van de ets langs de snijranden is opgetreden. Het gevolg hiervan is de verkleuring van de etsen en ontstaan van vlekken.

Tijdens het wassen wordt het papier met behulp van een speciale techniek ontzuurd en daardoor keert het terug in de oorspronkelijke staat. De ets wordt weer helder van kleur en de vlekken verdwijnen. Vervolgens wordt de prent gedoubleerd, gedroogd en met een zuurvrije lijm op een vel Japans papier geplakt dat is opgespannen op een bord.

Schoonmaken van schilderijen

Na zorgvuldig onderzoek van het kunstwerk adviseren wij u welke restauratiewerkzaamheden gewenst zijn. Zo nodig, wordt bijvoorbeeld een doek opnieuw opgespannen, schoongemaakt, gerestaureerd en voorzien van een nieuwe vernislaag. Wij werken samen met een deskundige restaurator.

Restaureren van lijsten

Heeft u een aangetaste ets, schilderij of een ander werk dat u graag wilt laten wassen, schoonmaken of restaureren? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze winkel op het Oudkerkhof 40 in Utrecht.

%d bloggers liken dit: